0
(0)

Chlebki Naan to taki klasyczny dodatek do dań z kuchni indyjskiej. Sprawdzą się jednak nie tylko do dań z kurczakiem czy rozmaitych curry warzywnych. Można je podawać nawet jako dodatek do hummusu zamiast pieczywa 🙂

Oryginalnie wypieka się je w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach wystarczy zwykła patelnia 🙂

Domowe chlebki Naan z tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie.

Przykład na danie z wykorzystaniem chlebków znajdziecie tutaj 🙂

Domowe chlebki Naan
Domowe chlebki Naan

Składniki na ok dużych 8 chlebków

  • 480 g mąki
  • 240 g mleka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 30 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie

Masło klarowane rozpuścić, przecisnąć do niego czosnek przez praskę i wymieszać.

Mleko zagrzać, dodać do niego drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, cukier, sól, jogurt i oliwę z oliwek i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie choć zdecydowanie bardziej polecam w robocie. Jednolite ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Chlebki najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, jednak można je po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i odgrzać później w piekarniku.

Ciasto podzielić na 8 równych części (jeśli ktoś chce to może na więcej, wtedy wyjdą mniejsze chlebki).

Na posypanej mąką stolnicy rozpłaszczyć kawałki ciasta i cienko rozwałkować.

Rozgrzać suchą patelnie. Na nią kłaść rozwałkowane ciasto i smażyć z obu stron (około 2 minuty na każdą stronę) aż ciasto się zacznie rumienić.

Domowe chlebki Naan
Domowe chlebki Naan

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. a co z tym czosnkiem?

    1. Informacja jest w pierwszym zdaniu 🙂 :
      Masło klarowane rozpuścić, przecisnąć do niego czosnek przez praskę i wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *