5
(2559)

Amerykańskie pancakes to śniadanie znane głównie z amerykańskich filmów i seriali. I zawsze zastanawiałam się w czym tkwi ten fenomen. Możecie się śmiać, ale do dzisiaj nigdy nie próbowałam podania tych puszystych placuszków właśnie w ten sposób – jeden na drugim, polane miodem (w oryginalnej wersji syropem klonowym). I muszę Wam powiedzieć… to robi robotę! Smakowało genialnie. I choć zjedzenie takiej porcji to grzech kaloryczny, to raz kiedyś takie królewskie śniadanie warto sobie sprawić. Smakuje naprawdę bosko w całej tej swojej prostocie!

Zapraszam też po inne słodkie przekąski tutaj 🙂

Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes

Składniki na 12 sztuk

Ciasto

  • 290 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 440 ml mleka

Dodatkowo

  • Miód albo golden syrup

Przygotowanie

Wymieszać mąkę, sól, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajko, mleko i rozpuszczone masło i dokładnie zmiksować, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło klarowane). Nakładać po 1 chochli ciasta i smażyć z obu stron na brązowy kolor.

Placki układać jeden na drugim i polać miodem. Można je podać też z kawałkiem masła, który rozpuści się pod wpływem ciepła.

Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2559

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *