4.3
(4)

Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie na Święta, zarówno te wielkanocne jak i bożonarodzeniowe. Jest prosta w przygotowaniu a w połączeniu z cynamonowym lukrem smakuje wyśmienicie.

A może chcecie spróbować pysznego ciasta jogurtowego? Po przepis zapraszam tutaj 🙂

Babka cynamonowa
Babka cynamonowa

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miękkiego masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki mleka pełnego

Lukier cynamonowy

  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek wody

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175 C. Natłuścić foremkę z kominem.

W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W dużej misce zmiksować cukier, masło i cukier waniliowy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodawać jajka, po jednym na raz, dokładnie mieszając między każdym z nich. Wmieszać mąkę, na przemian z mlekiem. Wlać ciasto do przygotowanej foremki. Piec przez 40-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić 20 minut.

Ciasto wyciągnąć z foremki i wyłożyć na kratkę do dalszego ostudzenia. Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto. Można posypać babkę cukrem dekoracyjnym.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Babka cynamonowa
Babka cynamonowa
Babka cynamonowa
Babka cynamonowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Fajna babeczka, idealna do kawki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *