Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie na Święta, zarówno te wielkanocne jak i bożonarodzeniowe. Jest prosta w przygotowaniu a w połączeniu z cynamonowym lukrem smakuje wyśmienicie.
A może chcecie spróbować pysznego ciasta jogurtowego? Po przepis zapraszam tutaj 🙂


Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki miękkiego masła
- 2 cukry waniliowe
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki mleka pełnego
Lukier cynamonowy
- 9 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek wody
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Natłuścić foremkę z kominem.
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W dużej misce zmiksować cukier, masło i cukier waniliowy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodawać jajka, po jednym na raz, dokładnie mieszając między każdym z nich. Wmieszać mąkę, na przemian z mlekiem. Wlać ciasto do przygotowanej foremki. Piec przez 40-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić 20 minut.
Ciasto wyciągnąć z foremki i wyłożyć na kratkę do dalszego ostudzenia. Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto. Można posypać babkę cukrem dekoracyjnym.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Fajna babeczka, idealna do kawki 😉