5
(2760)

Ta pyszna babka cytrynowa jest wyśmienita. Ciasto jest mięciutkie i delikatne i pięknie pachnie cytryną. Przepis sprawdzi się doskonale na Wielkanoc, ale również na inne okazje w ciągu roku. Lukier cytrynowy dodatkowo dodaje ciastu cytrynowej nuty i podkręca smak. Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Składniki

Ciasto

  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 duże jajka, temperatura pokojowa
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml świeżego soku z cytryny
  • Skórka z 3 cytryn
  • 300 ml tłustego mleka

Polewa

  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

Ciasto

Foremkę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół) lub 160 stopni z termo obiegiem.

W misce miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać mieszankę mąki, soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz mleko i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.

Ciasto przelać do foremki i piec 50 minut.

Ostudzić około 20-30 minut w foremce przed wyciągnięciem.

Polewa

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i mlekiem. Polać ostudzoną babkę.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2760

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *