5
(1955)

Ta pyszna babka czekoladowa jest prosta w wykonaniu i ma głęboki czekoladowy smak. Dodatek polewy dodatkowo go podkręca. Sprawdzi się idealnie na Święta czy do codziennej kawki.

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Składniki

Ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 90 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kawy w proszku
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g kwaśnej śmietany 12% w temperaturze pokojowej
  • 50 g oleju
  • 65 g wrzącej wody

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Ciasto

Wymieszać w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i kawę.

W innej misce wymieszać olej i śmietanę.

W drugiej misce zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać naprzemiennie suche składniki z mieszanką oleju i śmietany. Na koniec do ciasta dodać wrzącą wodę i zmiksować.

Ciasto przelać do wysmarowanej i posypanej mąką foremki.

Piec 65-70 minut w 180-190 stopniach (góra/dół).

Ciasto ostudzić przed wyciągnięciem z foremki.

Polewa

Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia. Dokładnie wymieszać i polać ostudzone ciasto. Pozostawić do stężenia.

Babka czekoladowa
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1955

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *