Babka drożdżowa – Babka alzacka (Kugelhopf)

4.8
(220)

Babka drożdżowa, babka alzacka, Kugelhopf – babka o wielu nazwach! Ciasto przypomina francuską brioche. Jest mięciutkie i sprężyste. Dno foremki zamiast całymi migdałami można posypać migdałami w płatkach. Do ciasta dodaje się też suszone śliwki nasączone rumem albo rodzynki. Ja tym razem nie dawałam śliwek, tylko zrobiłam wersję podstawową, ale ze śliwkami babka smakuje rewelacyjnie!!! Polecam gorąco dodać.

Taka babka to idealny przepis na babkę na wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się też na codzień. Zamiast foremki do babki możemy użyć prostokątnej keksówki.

Polecam też przepis na idealną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂

Babka drożdżowa - Babka alzacka (Kugelhopf)
Babka drożdżowa - Babka alzacka (Kugelhopf)
Babka drożdżowa - Babka alzacka (Kugelhopf)

Składniki na formę do babki z kominem o średnicy 22-24 cm

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g miękkich śliwek + 50 ml rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • około 10 migdałów
  • 1 łyżka masła do posmarowania foremki
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

W misce wymieszać suche składniki. Jajko rozbełtać z mlekiem. Wlać do suchych składników i wyrobić, najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut, aż będzie elastyczne i lekko klejące. Dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto przełożyć do dużej miski i szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

W tym czasie, jeśli dodajemy do ciasta suszone śliwki to zalać je rumem i odstawić do nasączenia. Ja tym razem nie dawałam śliwek, tylko zrobiłam wersję podstawową, ale ze śliwkami babka smakuje rewelacyjnie!!! Polecam gorąco dodać.

Foremkę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć migdały. Jeśli dodajemy śliwki to odsączyć z nadmiaru rumu i pokroić w mniejsze kawałeczki.

Dodać śliwki do ciasta. Szybko zagnieść i wyłożyć równomiernie w foremce. Posmarować jajkiem. Odstawić ponownie do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Przed pieczeniem jeszcze raz posmarować jajkiem.

Piec 30 minut w 200 C. Jeśli góra zacznie się szybko przypiekać, to przykryć ciasto folią aluminiową.

Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i przełożyć babkę do ostudzenia. Trzymać w szczelnym pojemniku.

Babka drożdżowa - Babka alzacka (Kugelhopf)
Babka drożdżowa – Babka alzacka (Kugelhopf)
Babka drożdżowa - Babka alzacka (Kugelhopf)
Babka drożdżowa – Babka alzacka (Kugelhopf)

Inspiracja z książki Moja francuska kuchnia – Rachel Khoo

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 220

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *