5
(2620)

Ta pyszna babka piaskowa z adwokatem jest ekspresowa w przygotowaniu i przepyszna! Wyczuwalna jest lekka nuta likieru jajecznego. Sprawdzi się idealnie jako babka wielkanocna ale też na inne okazje w ciągu roku.

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka piaskowa z adwokatem

Babka piaskowa z adwokatem

Składniki

Ciasto

  • 250 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g oleju
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g likieru jajecznego
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • masło do natłuszczenia foremki i mąka do opruszenia

Przygotowanie

Ciasto

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni góra/dół.

Jajka, cukier puder, cukier waniliowy i sól zmiksować. Cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie dodać likier jajeczny.

Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, krótko zmiksować.
Wlać ciasto do przygotowanej natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.

Wykończenie

Ciasto ostudzić przed wyciągnięciem z foremki. Wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa z adwokatem
Babka piaskowa z adwokatem
Babka piaskowa z adwokatem
Babka piaskowa z adwokatem
Babka piaskowa z adwokatem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2620

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *