Ciasta Babki Okazje Wielkanoc

Babka wielkanocna

5
(2171)

Babka wielkanocna to klasyczny wypiek, który gości na stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Osobiście jednak mogłabym jeść babki cały rok i często goszczą na moim stole 🙂 Są szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Przepis na tę babkę to szybki przepis LAST MINUTE, jeśli ktoś nie miał czasu przygotować się na świąteczne wypieki. Przepis nie wymaga wielu składników ani poświęconego czasu. Ciasto przygotujemy w 15 minut (+ czas pieczenia).

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka wielkanocna 5 1

Babka wielkanocna 4

Składniki na małą foremkę do babki 24 cm, 6,5 cm wys. lub keksówka

Ciasto

  • 230 g miękkiego masła, w temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka, temperatura pokojowa
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 ml tłustego mleka, temperatura pokojowa

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

lub

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Ciasto

Rozgrzej piekarnik do 170 C (góra/dół). Foremkę natłuścić i opruszyć mąką.

W dużej misce do mieszania, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy i aromat. Ucieraj mikserem na niskiej prędkości do momentu połączenia, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ucieraj przez kolejne 1-2 minuty lub aż masło stanie się blade, kremowe i prawie puszyste. Dodaj jajka, jedno po drugim, i dokładnie zmiksuj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zacznij mieszać razem na niskich obrotach. Dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj ciasto.


Wlej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch.

Piecz przez około 65 minut.

Polewa

Śmietankę zagrzać w rondelku i wrzucić połamaną czekoladę. Polewę mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się nie rozpuści. Polać ostudzone ciasto.

Babka wielkanocna 2
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna 6
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna 3
Babka wielkanocna

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2171

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *