Obiady Mięso

Bigos z młodej kapusty

4.5
(2)

Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej kapusty jednak zwiastuje ciepłe dni, nawet jeśli u wielu za oknem to nie jest jeszcze widoczne. U mnie też niestety ciągle pada 🙁 Ile rodzin tyle przepisów na bigos 😉 Nie można jednoznacznie stwierdzić, który jest najlepszy, każdy ma wyjątkowy smak, trzeba więc próbować i eksperymentować 😉

DSC00074

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty 
  • 1 duża laska kiełbasy wędzonej 
  • 30-40 dkg mięsa(wieprzowe, drób), u mnie schab 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • koncentrat pomidorowy 
  • 3-4 liście laurowe 
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego `
  • kilka ziarenek pieprzy 
  • sól, papryka mielona słodka 
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie cherry) 

PRZYGOTOWANIE

  • Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
  • Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty.
  • Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu.
  • Doprawić bigos solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
DSC00070

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.