Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej kapusty jednak zwiastuje ciepłe dni, nawet jeśli u wielu za oknem to nie jest jeszcze widoczne. U mnie też niestety ciągle pada 🙁 Ile rodzin tyle przepisów na bigos 😉 Nie można jednoznacznie stwierdzić, który jest najlepszy, każdy ma wyjątkowy smak, trzeba więc próbować i eksperymentować 😉

Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 duża laska kiełbasy wędzonej
- 30-40 dkg mięsa(wieprzowe, drób), u mnie schab
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- koncentrat pomidorowy
- 3-4 liście laurowe
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego `
- kilka ziarenek pieprzy
- sól, papryka mielona słodka
- 1 łyżka octu winnego (u mnie cherry)
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
- Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty.
- Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu.
- Doprawić bigos solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
