5
(1)

Przepis na Brioche z Bistro Charlotte wzięłam z książki z przepisami, którą jakiś czas temu sobie kupiłam. Znajdują się tam przepisy na najlepsze smakołyki z tej miejscówki. Jest to jedno z moich ulubionych miejsc we Wrocławiu, w których możemy zjeść specjały kuchni francuskiej, czyli coś co jest bardzo bliskie mojemu sercu 🙂

Sam przepis jest prosty i dość szybki. Brioche różni się trochę od naszej klasycznej chałki – te drugie są trochę bardziej mleczne.

Najbardziej lubię brioche na słodko, z dodatkiem miodu czy dżemu – ale można wyczarować też ciekawe przekąski wytrawne z jej wykorzystaniem 🙂

Polecam też przepisy na ciasta tutaj 🙂

Brioche z  Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte

Składniki

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka
  • oliwa do wysmarowania miski
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier dekoracyjny

Przygotowanie

Drożdże połączyć z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką masła. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

Suche składniki wymieszać w misce. Dodać zaczyn drożdżowy, mleko i jajka. Ciasto wyrabiać około 4 minuty, najlepiej w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta. Stopniowo dodawać pokrojone masło. Wyrabiać kolejne 12-15 minut do uzyskania gładkiego ciasta.

Przełożyć do miski z przykrywką wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć na wysokość ścianek foremki. Pędzelkiem posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem ozdobnym.

Piec w temperaturze 180 C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut po czym wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.

Brioche z Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte
Brioche z Bistro Charlotte

Z książki Francuskie przepisy z bistro Charlotte – Dobak Ewa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Jak dla mnie z samym masłem będzie najlepsze 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *