5
(1438)

Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady to doskonała przekąska na śniadanie lub do kawy. Ciasto jest delikatne, a mleczna czekolada idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Przepis jest prosty i nie wymaga przygotowania zaczynu drożdżowego.

Zapraszam też po inne przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂

Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady

Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 10 g drożdży instant
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z drożdżami. Dodać mąkę, cukier, jajko, żółtko i miękkie masło i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, najlepiej w malakserze, przez ok. 8 minut.

Czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasta, wymieszać.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie z ciasta formować kulki o podobnej wielkości i układać w natłuszczonej i posypanej mąką foremce prostokątnej. Przykryć ścierką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piec 25 minut w 180 stopniach. Buchty można posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem pudrem.

Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady
Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady
Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady
Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1438

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *