0
(0)

Budyń jaglany z malinami to prosty i smaczny deser. Kasza jaglana ma wiele wartości odżywczych, więc z pewnością jest to fajny zamiennik dla zwykłego budyniu. Natknęłam się na ten przepis kiedyś na jakiejś grupie dla posiadaczy urządzeń Thermomix i do tej pory czekał zapisany w folderze. Budyń można jednak przygotować również bez Thermomixa, wystarczy zwykły malakser do zmielenia kaszy.

Inne słodkie przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Budyń jaglany z malinami

Składniki na 2 porcje

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 400 g mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g malin mrożonych + cukier/miód/erytrol lub 1 słoiczek dżemu malinowego

Przygotowanie

Kaszę jaglaną zmielić w malakserze.
(Thermomix – obroty 10 przez 1 minutę.)

Zmieloną kaszę zalać mlekiem i dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, często mieszając. Na koniec gotowania dodać jedną łyżeczkę masła.
(Thermomix gotowanie przez 10-15 minut, obroty 2, 100 stopni.)

Gotowy budyń przelać do pucharków. Odstawić do schłodzenia.

Maliny zmiksować z dowolnym słodzidłem, wylać na ostudzony budyń. Ja miałam słoiczek domowego dżemu malinowego, który wykorzystałam i wylałam na wierzch budyniu.

Budyń jaglany z malinami
Budyń jaglany z malinami
Budyń jaglany z malinami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *