Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

5
(2)

Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki 🙂

Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Składniki

  • 375 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka z 3 cytryn 
  • 400 g cukru 
  • 6 jajek 
  • 190 g śmietanki 
  • 3 łyżki rumu 
  • szczypta soli 
  • 135 g roztopionego masła 

Lukier cytrynowy:

  • sok z 1 cytryny 
  • cukier puder 
  • woda

PRZYGOTOWANIE

  • Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
  • 2Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować. 
  • Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
  • Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.
  • Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.
Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *