Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki 🙂
Składniki
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 3 cytryn
- 400 g cukru
- 6 jajek
- 190 g śmietanki
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
- 135 g roztopionego masła
Lukier cytrynowy:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
- woda
PRZYGOTOWANIE
- Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
- 2Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać.
- Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.
- Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
- Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.
- Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.