5
(1480)

Chałka drożdżowa to doskonała przekąska, którą można podać na śniadanie, deser czy jako przystawkę do herbaty. Delikatne ciasto drożdżowe idealnie pasuje do dżemu, ale można ją zjeść też bez niczego lub z masłem. Chałkę lubią chyba wszyscy 🙂 Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo.

Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂

Chałka drożdżowa
Chałka

Składniki

Jeśli chcemy zrobić 2 chałki, wystarczy podwoić liczbę składników.

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

Ciasto

Mleko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

W misie miksera ubić jajka z cukrem. Masę jajeczno-maślaną dodać do zaczynu drożdżowego i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieć ciasto, najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego, przez około 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać kilka minut.

Ciasto podzielić na 4 części i uformować wałki. Zapleść ciasto jak warkocz, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut.

Kruszonka

Kruszonkę wyrobić palcami.

Wykończenie

Chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w 180 stopni (góra/dół) przez 30 minut.

Chałka drożdżowa
Chałka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1480

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *