5
(2532)

Dziś chcę podzielić się z Wami moim przepisem na klasyczne chili con carne. To danie pochodzące z Meksyku, które zdobyło serca kulinarnych miłośników na całym świecie.

Chili con carne to połączenie soczystego mięsa mielonego, aromatycznych przypraw, świeżych warzyw i odrobiny pikanterii. Jego intensywny smak i kremowa konsystencja nigdy się nie nudzą.

Najbardziej lubię wersję z mielonego mięsa wołowego, ale sprawdzi się również wieprzowe lub drobiowe.

Zapraszam po inne przepisy na dania główne tutaj 🙂

Chili con carne

Składniki

  • 400-500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowe (ale może być też wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier, chili
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Mięso podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, często mieszając. (jeśli używamy mięsa wołowego lub wieprzowego to nie potrzebny jest dodatkowy tłuszcz do smażenia, wystarczy ten, który wytopi się z mięsa, jednak przy mięsie drobiowym dobrze dodać 1 łyżkę oleju lub oliwy).
  2. Cebulę poszatkować i dodać do mięsa, smażyć razem przez chwilę.
  3. Dodać pomidory i passatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie można dodać pół przekrojonej papryczki chili bez pestek, pokrojonej na małe kawałki.
  4. Doprawić 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami cukru oraz pieprzem i chili.
  5. Dusić pod przykryciem przez 5-10 minut na małym ogniu.
  6. Dodać kukurydzę i fasolę, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze przez kolejne 5-10 minut.
  7. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać np. z ryżem.
Chili con carne
Chili con carne

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2532

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. rysiaa says:

    witaj! wspaniała strona i przepisy! będę zaglądała -pozdrawiam!

  2. Cudowna meksykańska inspiracja 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *