Danie chyba wszystkim dobrze znane. Chili con carne to jeden z klasyków meksykańskiej kuchni. Bardzo prosty i szybki przepis, który nadaje się idealnie na obiad lub jako przystawka do nachosów. Sposobów przygotowania jest wiele. Oto mój własny przepis 🙂

Składniki
- 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
- 2 papryki czerwone
- 2 małe cebule zielone
- 2 małe cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- trochę wody
- sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
- Mięso usmażyć na złoty kolor.
- Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smażyć razem przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez chwilę.
- Całość zalać przecierem i dodać koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ok. 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne, cukrem. Dusić jeszcze 10 minut.
- Można podawać na różne sposoby. Moje propozycje to ryż, pszenne pieczywo lub nachosy
