Obiady Impreza Mięso Przekąski słone

Chili con carne

0
(0)

Danie chyba wszystkim dobrze znane. Chili con carne to jeden z klasyków meksykańskiej kuchni. Bardzo prosty i szybki przepis, który nadaje się idealnie na obiad lub jako przystawka do nachosów. Sposobów przygotowania jest wiele. Oto mój własny przepis 🙂

Chili con carne 1

Składniki

  • 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 małe cebule zielone
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trochę wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, cukier, ziele angielskie, liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso usmażyć na złoty kolor.
  • Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Posolić. Smażyć razem przez ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez chwilę.
  • Całość zalać przecierem i dodać koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ok. 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne, cukrem. Dusić jeszcze 10 minut.
  • Można podawać na różne sposoby. Moje propozycje to ryż, pszenne pieczywo lub nachosy 
Chili con carne 2
Chili con carne

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *