Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi

5
(1378)

Ten pyszny i zdrowy chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi należy przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień możemy się cieszyć świeżym i pachnącym wypiekiem. Do chleba wykorzystujemy mąkę pełnoziarnistą 1850 oraz płatki owsiane oraz świeże drożdże.

Zapraszam po inne przepisy na śniadanie tutaj 🙂

Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi

Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi

Składniki

  • 600 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 600 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 10-15 g soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść lub wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Przełożyć do miski i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie schować na noc do lodówki.

Rano wyjąć ciasto i odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować kulę z ciasta i umieścić ją w żaroodpornym, okrągłym naczyniu lub tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb naciąć na środku nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi.

Piec 45 minut w 230 stopniach (termoobieg).

Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi
Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi
Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi
Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1378

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *