5
(3169)

Te ciasteczka orzechowe dosłownie rozpływają się w ustach. Wykorzystałam do nich orzechy włoskie, które dają im niesamowity smak. Ciasteczka są delikatne i niezwykle kruche. Są też bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym!

Zapraszam też po inne przepisy na ciasteczka tutaj.

Przepyszne ciasteczka orzechowe
Przepyszne ciasteczka orzechowe

Przepyszne ciasteczka orzechowe
Przepyszne ciasteczka orzechowe

Przepyszne ciasteczka orzechowe
Przepyszne ciasteczka orzechowe

Składniki na ok 40 sztuk

  • 120 g mąki pszennej
  • 220 g orzechów włoskich – drobno zmielonych
  • 115 g miękkiego masła
  • 30 g cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki cukru pudru – do wałkowania

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg) lub 160 stopni (góra/dół).
  2. Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, tj. mąkę, drobno zmielone orzechy włoskie, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy.
  3. Podziel miękkie masło na małe kawałki i dodaj do mieszanki.
  4. Wyrób ciasto ręcznie lub w malakserze.
  5. Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe niż wielkości orzecha włoskiego, i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Jeśli ciasto bardzo się klei to można delikatnie podsypać je mąką.
  6. Umieść orzechowe kulki w nagrzanym piekarniku na około 35 minut.
  7. Po upieczeniu pozostawić kulki do ostygnięcia i obtoczyć w cukrze pudrze.

Przepyszne ciasteczka orzechowe
Przepyszne ciasteczka orzechowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3169

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *