0
(0)

Ciasteczka z marcepanem nadają się idealnie na świąteczne wypieki. Jednak nawet w ciągu roku sprawdzą się jako słodka przekąska. Przepis jest prosty i nieskomplikowany, a wykonanie bardzo szybkie.

Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂

Ciasteczka z marcepanem

Składniki

  • 200 g marcepanu
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

  • Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka i dokładnie utrzeć. Potem dodać marcepan i zmiksować. Następnie aromat migdałowy i przesianą mąkę.
  • Zagnieść ciasto.
  • Formować kuleczki z ciasta i rozpłaszczyć je. Można sobie pomóc widelcem.
    Jeśli ktoś woli to ciasto można też rozwałkować i wykrawać foremkami na ciastka.
  • Piec 12 minut w 180 stopniach C.
  • Jeśli ktoś lubi to można rozpuścić kilka kostek gorzkiej czekolady i nią posmarować ciastka, jednak bez polewy są też bardzo smaczne.
Ciasteczka z marcepanem
ciasteczka z marcepanem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *