5
(2765)

Te kruche ciasteczka z maszynki są wyśmienite i delikatne. Przypominają niemiecki Spritzgebäck, bardzo popularny na Święta.

Do ich przygotowania trzeba mieć maszynkę do ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy – ja korzystałam z rękawa 🙂

Zapraszam też po inne przepisy na ciasteczka tutaj.

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki
Ciasteczka z maszynki

Składniki na ok 20 sztuk

  • 210 g mąki pszennej
  • 190 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady mlecznej do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, solą i cukrem/aromatem waniliowym.
  3. Dodać białko i ucierać kilka minut, aż powstanie jasny, jednolity krem.
  4. Dodać mąkę i zmiksować. Ciasto będzie dość gęste.
  5. Ciasto nałożyć do maszynki do ciastek, rękawa lub szprycy i wyciskać wzorki.
  6. Piec 12-13 minut.
  7. Po ostudzeniu można ciastka zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Ciasteczka z maszynki
Ciasteczka z maszynki

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2765

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *