Obłędne ciasto bananowe z kruszonką

4.9
(1470)

Te ciasto bananowe z kruszonką jest obłędnie pyszne. Jest lekko wilgotne o intensywnym, bananowym smaku. Dodatkowo kruszonka i polewa idealnie się wpasowują w całość. Także jak nie wiecie co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami to to jest idealna propozycja 🙂 Ciasto jest dość słodkie, ale nie widzę przeszkód, żeby dowolnie regulować ilość cukru.

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Obłędne ciasto bananowe z kruszonką
Ciasto bananowe z kruszonką
Obłędne ciasto bananowe z kruszonką
Ciasto bananowe z kruszonką
Obłędne ciasto bananowe z kruszonką
Ciasto bananowe z kruszonką

Składniki na foremkę 25×30 cm

Ciasto

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 120 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru (można pominąć, jeśli nie chcemy bardzo słodkiego ciasta)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka

Kruszonka

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 240 g zimnego masła


Polewa (opcjonalnie)

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175 C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
W osobnej misce dobrze rozgnieść banany. Wmieszać roztopione, ostudzone masło, aż do połączenia.
Następnie dodać cukier, jajka i wanilię i dobrze zmiksować. Powoli wmieszać mąkę i mleko, aż do połączenia (na przemian z mlekiem i mąką, aż wszystko się połączy, ale nie dłużej!).


Kruszonka
Kruszonkę szybko wyrobić ręcznie lub najlepiej w malakserze.
Połowę ciasta bananowego wlać do przygotowanej foremki.
Następnie na wierzch ciasta wyłożyć połowę kruszonki.
Następnie wylać ostatnią połowę ciasta bananowego i posypać drugą częścią kruszonki.
Piec 60 minut.


Polewa
Cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i polać ostudzone ciasto. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Obłędne ciasto bananowe z kruszonką
Ciasto bananowe z kruszonką
Obłędne ciasto bananowe z kruszonką
Ciasto bananowe z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1470

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

14 Comments

  1. Monika says:

    Dodajcie mleko skondensowane I wtedy troszke mniej cukru 😊

    1. Ale to mleko to te słodzone???

    2. Ja dałam tylko pół szklanki cukru do kruszonki i nic więcej. Placek pyszny.

      1. cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Patrycja Mazur says:

    Mi wyszedł zakalec 😐

    1. Może składniki za długo były mieszane?

  3. Pyszny🥰 Cukier (1/2 szkl )dałam tylko do kruszonki.
    Smakuje całej rodzice.

  4. rzeczywiście jest obłędnie pyszne 👍😊 palce lizać, właśnie wyciągnęłam z piekarnika!!! zapach cudowny, smak bajeczny ❤️

  5. Rzeczywiście jest obłędnie pyszne 👍😊 właśnie wyjęłam je z piekarnika!!! Zapach cudowny, smak bajeczny ❤️

    1. Bardzo się cieszę! 🙂

  6. Hej czekam na efekty, ciasto siedzi w piekarniku🙂

  7. Ciasto wyszło , szukałam przepisu na wykorzystanie bananów, dla mnie taki normalny placek , ale nie nazwie go obłędnie pysznym, ..Dzięki za przepis, pozdrawiam

  8. Mi wyszedł centymetrowy zakalec. Wszystko było zrobione tak, jak być powinno. Jestem zła, składniki zmarnowane i dzieciak rozczarowany.

  9. Bardzo niedokładny przepis 🙁 podaje się dokładną gramaturę a nie szklanki i wielkość bananów… każdemu może wyjść coś innego..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *