Te ciasto bananowe z kruszonką jest obłędnie pyszne. Jest lekko wilgotne o intensywnym, bananowym smaku. Dodatkowo kruszonka i polewa idealnie się wpasowują w całość. Także jak nie wiecie co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami to to jest idealna propozycja 🙂 Ciasto jest dość słodkie, ale nie widzę przeszkód, żeby dowolnie regulować ilość cukru.
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂



Składniki na foremkę 25×30 cm
Ciasto
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 dojrzałe banany
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru (można pominąć, jeśli nie chcemy bardzo słodkiego ciasta)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
Kruszonka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 240 g zimnego masła
Polewa (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek mleka
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
W osobnej misce dobrze rozgnieść banany. Wmieszać roztopione masło, aż do połączenia.
Następnie dodać cukier, jajka i wanilię i dobrze zmiksować. Powoli wmieszać mąkę i mleko, aż do połączenia (na przemian z mlekiem i mąką, aż wszystko się połączy).
Kruszonka
Kruszonkę szybko wyrobić ręcznie lub najlepiej w malakserze.
Połowę ciasta bananowego wlać do przygotowanej foremki.
Następnie na wierzch ciasta wyłożyć połowę kruszonki.
Następnie wylać ostatnią połowę ciasta bananowego i posypać drugą częścią kruszonki.
Piec 60 minut.
Polewa
Cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i polać ostudzone ciasto. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Dodajcie mleko skondensowane I wtedy troszke mniej cukru 😊
Ale to mleko to te słodzone???