4.9
(132)

Ciasto bounty składa się z czekoladowego spodu, pysznego kokosowego kremu i czekoladowej polewy. Idealna propozycja dla miłośników kokosowego batonika. 🙂

Inne ciasta z czekoladą znajdziecie tutaj 🙂

Ciasto bounty

Składniki

Spód czekoladowy:

  • 100g masła
  • 90g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 100g mąki
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 cukier waniliowy

Krem kokosowy:

  • 300ml mleka
  • 50g kaszy manny
  • 80g wiórków kokosowych
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

PRZYGOTOWANIE

Spód czekoladowy:

  1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Dodać jajko i zmiksować.
  4. Dodawać na zmianę suche składniki oraz śmietanę i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
  6. Piec 30 minut w 170 stopniach.

Krem kokosowy:

  1. Mleko zagotować w rondelku. Dodawać kaszę manną cały czas mieszając.
  2. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  3. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego kremu kokosowego. Na końcu dodać likier kokosowy (można pominąć).
  4. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i schować do lodówki. Polać polewą po wystudzeniu.

Polewa czekoladowa:

  1. Masło roztopić.
  2. Dodać czekolady, poczekać, aż się rozpuszczą i zamieszać.

Ciasto bounty smakuje najlepiej schłodzone.

Ciasto bounty
Ciasto bounty
Ciasto bounty

Inspiracja zaczerpnięta stąd.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 132

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *