Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu

4.9
(1890)

Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu to taki kompromis pomiędzy zjedzeniem czegoś słodkiego, a zdrowym odżywianiem. I tu muszę podkreślić, że takie ciasto praktycznie nigdy nie dorówna w smaku takiemu tradycyjnemu… to tłuszcz jest nośnikiem smaku i to dzięki niemu słodycze są takie pyszne, a połączenie węglowodanów i tłuszczu uzależnia najbardziej… W tym cieście mokrym składnikiem, który nadaje mu wilgotności jest mus z jabłek. Dzięki niemu ciasto super konsystencję, jak tradycyjne ciasto brownie. Jabłka dodają mu też słodyczy 🙂 Ciasto jest naprawdę przepyszne.

Opcjonalnie można polać ciasto polewą z masła i mleka w proszku jak na zdjęciu poniżej – jeśli ktoś oczywiście nie ma nietolerancji na laktozę i przymknie oko, że wtedy już nie do końca ciasto będzie bez tłuszczu 🙂 Choć wciąż jest go mniej niż tradycyjnie w innych ciastach, a polewa zawsze robi robotę.

Ciasto można też po prostu posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą mleczną i też jest rewelacyjne.

Ciasto z podwójnej porcji na tortownicy 26 cm.

Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu
Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu
Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu

Składniki na foremkę 20×20 cm

Uwaga, można zrobić ciasto z podwójnej porcji (np. na tortownicę 26-28 cm). Wtedy piec ok. 35-40 minut.

Ciasto

  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, min. 70% kakao
  • 4 jajka
  • 50 g mąki
  • 180 g musu jabłkowego (przepis tutaj)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa (opcjonalnie)

  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/4 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową masę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodać mus z jabłek (jeśli robimy go na świeżo, to powinien być ostudzony). Zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i również zmiksować.

Foremkę wysmarować masłem i opruszyć mąką a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.

Piec 30 minut w 180 C.

Po ostudzeniu przygotować polewę, a jeśli ktoś nie chce to posypać ciasto cukrem pudrem, choć z polewą ciasto jest dużo lepsze 🙂

Na polewę należy zagotować wodę z masłem i cukrem. Zdjąć rondel z ognia i wsypać kakao oraz mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem albo blenderem, żeby nie powstały grudki. Od razu polać ciasto, żeby polewa nie zgęstniała za bardzo.

Ciasto najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu
Ciasto czekoladowe bez nabiału i bez tłuszczu

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1890

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

3 Comments

  1. Wygląda świetnie i jest bez nabiału i bez tłuszczu <3

    1. Ewelina Secrétair says:

      Jajka to nabiał

      1. Witam serdecznie 🙂 Jajka to nie nabiał 🙂
        Zgodnie z definicją nabiał to produkty mleczne 🙂

        Nabiał to kategoria produktów spożywczych, do której należy mleko i przetwory mleczne (np. jogurty, kefiry, śmietana, masło, sery żółte, twarogi). … W nabiale (mleku i przetworach mlecznych) znajdziemy białko, tłuszcz, laktozę (cukier mlekowy), dobrze przyswajalny wapń, a także minerały (np. magnez, miedź, cynk).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *