4.8
(5)

Ciasto czekoladowe z amaretto to przepis z książki Nigelli. Nie zawiera grama mąki, więc śmiało mogą go zrobić osoby na diecie bezglutenowej. Ciasto jest pysznie wilgotne i mocno czekoladowe. Likier amaretto dodatkowo dodaje mu charakteru.

Ciasto czekoladowe z amaretto

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki likieru amaretto (ja dałam 4)

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku
  • Jajka utrzeć z cukrem na gęstą masę, objętość powinna się podwoić. W tym celu Jajka należy miksować około 3 minut w mikserze.
  • Zmielone migdały wymieszać z kakao. Dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach.
  • Likier dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Wlewać wolnym strumieniem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  • Ciasto czekoladowe przemieszać szpatułką. Wylać do tortownicy.
  • Piec 25 minut.

Ciasto czekoladowe z amaretto
ciasto czekoladowe z amaretto

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 5

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *