5
(1290)

Te pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami to moje ciasto awaryjne na nagłe wypadki. Jest błyskawiczne i przepyszne. Ciasto wychodzi puszyste i lekko wilgotne, dzięki dużej ilości jabłek. Wyczuwalna jest lekka nuta cynamonu. Z polewą czekoladową tworzy doskonały duet!

Zapraszam po inne przepisy na ciasta czekoladowe tutaj 🙂

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki na foremkę 25×25 cm lub 35x25cm

Ciasto

  • 1 – 1,5 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 czubata łyżka łyżka kakao 
  • 0,8 – 1 kg jabłek 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

Ciasto

Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Miksować około 3 minuty.

Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec 60 min w 180C.

Polewa

Śmietankę i czekoladę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Polać ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1290

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *