Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

5
(1704)

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką to prosty przepis na pyszne i pachnące drożdżami ciasto. Sprawdzi się idealnie na przekąskę, śniadanie czy do kawy. Dżem można wykorzystać dowolny. Sprawdzą się też świeże owoce, np. maliny.

Zapraszam też po inne drożdżowe wypieki tutaj 🙂

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Składniki na foremkę 20x20cm

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 200 g dżemu (u mnie malinowo-różany)

Przygotowanie

Zaczyn

100 ml mleka lekko podgrzać (nie może być gorące). Rozetrzeć drożdże w mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na około 20 min pod przykryciem.

Ciasto

Masło rozpuścić w pozostałym mleku w rondelku na małym ogniu.

Do zaczynu dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy jajko i sól oraz masło z mlekiem. Wyrobić dokładnie jednolite ciasto, najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.

Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posmarować roztopionym masłem na wierzchu. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Na ciasto wyłożyć równomiernie dżem, nakładając po 1 łyżeczce po całym cieście.

Kruszonka

Ze składników na kruszonkę wyrobić w rękach kruszonkę i posypać ciasto.

Piec 40 minut w 180 stopniach.

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1704

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *