Ciasta Drożdżowe Z owocami

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym

5
(2476)

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym jest sztosem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne. Karmelizowane jabłka i krem migdałowy to idealny dodatek. Smakuje rewelacyjnie zarówno na świeżo jak i na kolejny dzień.

Zapraszam też po przepisy na inne ciasta drożdżowe tutaj 🙂

Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 8
Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 4
Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 5

Składniki na ciasto o średnicy ok 20 cm

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 12 g drożdży świeżych
  • 150 g mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 g soli

Krem migdałowy

  • 100 g mielonych migdałów (najlepiej prażone, blanszowane)
  • 1 małe jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru

Karmelizowane jabłka

  • 2-3 duże, kwaśne jabłka
  • 40 g miodu
  • 30 g rumu
  • 40 g masła

Dodatkowo

  • 50g wody
  • 50 g miodu

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto.

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i połową cukru do rozpuszczenia, odstawiamy na 20 minut.

Mąkę, sól, pozostały cukier wyrobić z mieszanką mleka i drożdży przez 10-15 minut. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto musi być jednolite i błyszczące i odchodzić od brzegów miski.

Umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1h do lodówki.

W tym czasie przygotować krem migdałowy.

Zmielone migdały zmiksować z jajkiem, cukrem i masłem. Miksować około 5 minut. Schować do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w rondlu razem z miodem rumem i masłem. Smażyć aż do odparowania całego płynu. Ostudzić.

Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować na prostokąt. Posmarować kremem migdałowym i posypać równomiernie jabłkami.

1663580308623

Ciasto zwinąć w rulon. Rulon przekroić na dwie części (patrz zdjęcie), zostawiając czubek złączony.

1663580131316
1663580131297

Z ciasta zapleść warkocz. Warkocz zwinąć w koło, tworząc okrągłe ciasto. Umieścić ciasto na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W okół ciasta postawić ścianki tortownicy (bez dna). Odstawić pod przykryciem na 45 minut.

1663580131335

Piec 25 minut w 180 stopniach.

Wodę zagotować z miodem. Mieszanką posmarować upieczone ciasto i piec jeszcze 2 minuty.

Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 6
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 2
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drozdzowe z karmelizowanymi jablkami i kremem migdalowym 7
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2476

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.