5
(3165)

Ciasto dyniowe z kruszonką to pyszna propozycja na jesienne dni. Dodatek przyprawy do ciasta dyniowego (przepis tutaj) sprawia, że ciasto po upieczeniu pachnie obłędnie! Zapach unosi się w całym domu. Ciasto ma pyszny, korzenny smak i zapach. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj.

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto dyniowe z kruszonką

Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 22×22 cm

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru granulowanego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka

Kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego

Lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie

Ciasto

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra/dół). Foremkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, sodę, proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce zmiksować puree z dyni, olej, cukier, cukier brązowy i mleko.
  4. Połączyć mokre ze suchymi składnikami i zmiksować do połączenia.
  5. Ciasto będzie dość gęste.
  6. Przełożyć do foremki.

Kruszonka

  1. Ze wszystkich składników wyrobić kruszonkę.
  2. Posypać ciasto.
  3. Piec 35-45 minut, do momentu, aż po wbiciu drewnianego szpikulca nie będzie na nim resztek mokrego ciasta.
  4. Ostudzić.

Wykończenie

  1. Przygotować lukier i polać nim ciasto.

Ciasto dyniowe z kruszonką
Ciasto dyniowe z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3165

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *