Ciasta Bez pieczenia Przekładane Z kremem

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia

4.9
(3057)

Ciasto góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto na herbatnikach przekładane budyniowym kremem. Polane dwukolorową polewą na bazie mleka w proszku. Smakuje fantastycznie i polecam je każdemu 🙂

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Ciasto gora lodowa bez pieczenia 2
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 5
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 3
Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Składniki na foremkę 30×25 cm

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników czekoladowych
  • 180 g biszkoptów okrągłych

Przygotowanie

Masa budyniowa

Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.

Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników. Na nie wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć drugą porcję masy budyniowej.

Biszkopty przekroić na pół i układać w równych odstępach, przecięciem w dół, na masie budyniowej.

Polewa

Masło, wodę i cukier rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia i wsypać 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie wymieszać, najlepiej blenderem lub mikserem, żeby nie było grudek. Polewę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i również dokładnie zmiksować (Jeśli zrobi się zbyt gęsta to dodać odrobinę ciepłej wody).

Polewać naprzemiennie białą i brązową polewą.

Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Ciasto gora lodowa bez pieczenia 4
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 1
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 1
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 6
Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 3057

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.