Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

5
(1)

Ciasto marchewkowe z kremem lub bez kremu jest dobre na każdą porę roku. Odpowiednio udekorowane nada się jednak nawet na święta. Wystarczy dodać trochę orzechów do dekoracji i przepis jak znalazł na świąteczny stół.

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Składniki

Ciasto:

  • 2 duże marchewki
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 300 g kremowego serka
  • 100 g masła
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka kropel aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • Połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę oraz przyprawy.
  • Jajka wymieszać dokładnie z olejem.  Wymieszać łyżką z suchymi produktami.
  • Orzechy posiekać, ananasa pokroić w drobną kostkę, marchew utrzeć. Dodać do ciasta.
  • Piec 45 minut w 170 stopniach w tortownicy o średnicy 26 cm.

Krem:

  • miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, aromatem i cukrem pudrem.
  • Dodać kremowy serek. Dokładnie zmiksować.
  • Wyłożyć na ciasto.
  • Udekorować orzechami.
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
ciasto marchewkowe z kremem

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *