Najlepszy przepis na ciasto na tartę (na słodko)

5
(361)

Przychodzę do Was dzisiaj z idealnym ciastem na ciasto na tartę. Te ciasto wykorzystałam też do mazurka (przepis poniżej).

Przepis pochodzi od słynnego, francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé. Bardzo często sięgam do słodkich inspiracji z Francji i trzeba przyznać, że są mistrzami w tej dziedzinie.

Dodatek migdałów do ciasta sprawia, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe w smaku.

Ciasto nadaje się zarówno do upieczenia samodzielnie i wykorzystania po upieczeniu, jak i do upieczenia razem z nadzieniem.

Przepis na mazurka, w którym wykorzystałam ten przepis znajdziecie tutaj 🙂

Najlepszy przepis na ciasto na tartę (na słodko)
Ciasto na tartę
Najlepszy przepis na ciasto na tartę (na słodko)
Ciasto na tartę

Składniki

  • 250 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 2 g soli
  • 1 jajko

Przygotowanie

Składniki szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki i równomiernie wylepić spód i boki. Spód ponakłuwać widelcem.

Ciasto wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażarki na ok. 30 minut.

Piec przez 25 minut w 180 C. Ostudzić i wykorzystać do wybranego przepisu.

Najlepszy przepis na ciasto na tartę (na słodko)
Ciasto na tartę

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 361

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

6 Comments

  1. A co może być powodem opadających boków podczas pieczenia?

    1. Może ciasto było za mało schłodzone. Proszę wypróbować wersję z włożeniem foremki z ciastem do zamrażarki i wyciągnięcia dopiero bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Można też spróbować zwiększyć trochę temperaturę, np. do 190 C – może Pani piekarnik słabiej grzeje. Ciasto musi być dobrze schłodzone i zostać umieszczone w dobrze rozgrzanym piekarniku. To zapobiega opadaniu boków 🙂

  2. Jak podpiekać spód? Chciałam zrobić z masą cytrynową i bezą, którą należy piec 20-25 min w 180 C.

    1. Podpiec przez 10-15 minut 🙂 najlepiej z wyłożonym obciążeniem

  3. Anette says:

    Jaka średnica formy do tarty będzie najlepsza do tych proporcji? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *