5
(3512)

Ciasto pistacjowe z malinami to pyszna propozycja na różne okazje. Ciasto składa się ze spodu biszkoptowego, malin oraz pysznego kremu pistacjowego na bazie serka mascarpone.

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z kremem tutaj 🙂

Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami

Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami

Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm

Biszkopt

  • 3 małe jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu winnego


Krem pistacjowy

  • 100-150 g masła pistacjowego
  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy


Dodatkowo:

  • 300-400 g malin
  • pokruszone pistacje do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, polać je octem. Zamieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  4. Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk. Ostudzić.

Krem pistacjowy

  1. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić do temperatury mniej więcej pokojowej.
  2. Masło pistacjowe zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać cukry i śmietankę. Ubić, aż krem zesztywnieje. Dodać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując.

Wykończenie

  1. Biszkopt nasączyć słodką herbatą z cytryną (ok 3-4 łyżki herbaty)
  2. Ułożyć maliny na biszkopcie.
  3. Wylać krem pistacjowy i równomiernie rozprowadzić.
  4. Posypać pokruszonymi pistacjami.
  5. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami
Ciasto pistacjowe z malinami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3512

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *