Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką

5
(2644)

Pyszne ciasto straciatella z truskawkami i galaretką to idealna propozycja na letni deser. Krem z serka mascarpone i śmietanki oraz duże kawałki czekolady komponują się doskonale z pysznymi truskawkami i galaretką.

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂

Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką
Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką

Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką

Składniki na foremkę 35x25cm

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki octu winnego

Krem straciatella

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 cukry waniliowe
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 ml wrzątku

Dodatkowo

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
  • 3,5 szklanki wrzątku
  • Poncz z 1 gorzkiej herbaty, 2 łyżek cukru i soku z cytryny

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i zalać octem winnym, dokładnie wymieszać (żółtka zrobią się pięknie kremowe).

Cukier dodawać porcjami do ubitych białek, cały czas ubijając.

Żółtka delikatnie wmieszać do białek i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 175C.

Ostudzić. Ostudzony biszkopt lekko skropić ponczem z herbaty (polewać łyżką po całym biszkopcie, żeby w każdym miejscu był lekko nasączony)

Galaretka

Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do stężenia.

Krem

Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder ubić w mikserze na sztywny krem.

Czekoladę drobno posiekać.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodawać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując. Na końcu dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć na ostudzony i nasączony spód.

Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć równomiernie na kremie.

Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na owoce i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką
Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką
Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką
Ciasto straciatella z truskawkami i galaretką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2644

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *