Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

5
(3166)

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką to szybki sposób na wykorzystanie borówek, czy to świeżych czy mrożonych.

Ciasto jest pyszne i sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji.

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto dyniowe z kruszonką

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 22×22 cm

Ciasto waniliowe

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże całe jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 cukier waniliowy
  • ¼ szklanki maślanki o temperaturze pokojowej

Polewa z kruszonki

  • 120 g mąki
  • ½ szklanki cukru granulowanego
  • 50 g masła

Warstwa jagodowa

  • 2 ½ szklanki borówek (mrożonych nie odmrażać wcześniej)
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Posmaruj lekko masłem do pieczenia wyłóż ją papierem do pieczenia ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej piekarnik 180 C.
  3. Przygotuj kruszonkę. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj roztopione masło i mieszaj, aż powstaną okruchy. Przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia.
  4. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i odstaw na bok.
  5. W misce miksera ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę, około 3 minuty.
  6. Zeskrob boki miski. Powoli dodawaj jajka, bardzo dobrze miksując po każdym dodaniu.
  7. Dodaj połowę suchych składników i mieszaj na małym, aż się połączą. Następnie dodaj maślankę, a następnie resztę suchych składników, mieszając aż do połączenia.
  8. Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanej formie do pieczenia.
  9. Borówki wymieszaj z mąką.
  10. Następnie równomiernie rozłóż borówki na cieście.
  11. Ciasto posypać kruszonką.
  12. Piec 70 minut.

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto dyniowe z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3166

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *