Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

5
(2319)

Te przepyszne ciasto ucierane z owocami i kruszonką zrobimy błyskawicznie! Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Ciasto można pochłonąć w całości jeszcze na ciepło 🙂 Można wykorzystać ulubione owoce, zarówno świeże, jak i mrożone, np. borówki, jagody czy maliny. W tym wypadku użyłam borówek.

Zapraszam po inne przepisy na torty tutaj 🙂

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Składniki na tortownicę średnicy 24 cm

Ciasto

  • 100 g oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 260 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 260 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (borówki, jagody, maliny) – na zdjęciu z borówkami

Kruszonka

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 150 g brązowego cukru

Przygotowanie

Ciasto

Olej, jogurt i cukier zmiksować na wysokich obrotach. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i krótko wymieszać, jedynie do połączenia składników. Dodać świeże lub mrożone owoce i wymieszać (na zdjęciu widać borówki).

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Kruszonka

Masło rozpuścić w mikrofali. Wymieszać z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.

Posypać przygotowane w foremce ciasto. Piec 70 minut w 175 stopniach (z mrożonymi owocami można piec 75 minut).

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2319

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *