5
(2764)

Te ciasto z kremem adwokatowym i bezą to HIT. Kruche ciasto posmarowane jest konfiturą malinową, na to wyłożony krem i na wierzchu beza. Całość łączy się idealnie i smakuje rewelacyjnie, krem jest bardzo delikatny i wyczuwalny jest smak likieru! Ciasto sprawdzi się idealnie na Święta ale również na inne okazje do kawy 🙂

Muszę przyznać, że pomysł na te ciasto wpadł mi całkiem przypadkowo – miałam akurat pół butelki likieru jajecznego i mascarpone… i tak oto powstał ten przepis 🙂 Także polecam gorąco! Jestem sama miło zaskoczona efektem 🙂

Zapraszam też po inne ciasta z kremem tutaj 🙂

Ciasto z kremem adwokatowym i bezą

Ciasto z kremem adwokatowym i bezą
Ciasto z kremem adwokatowym i bezą

Składniki na foremę 35x20cm

Kruchy spód

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła

Krem adwokatowy
(serek, likier i śmietanka powinny być z lodówki)

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% (świeżej)
  • 250 ml likieru jajecznego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru

Dodatkowo

  • 5 łyżek konfitury malinowej (najlepiej bez pestek)

Przygotowanie

Beza

Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.

Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół). Ostudzić.

Spód

Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).

Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
Ostudzić.

Ostudzony spód posmarować konfiturą.

Krem

Serek mascarpone zmiksować z likierem jajecznym do połączenia. Dodać śmietankę i ubijać do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć (ubijanie powinno trwać ok.4-5 minut). Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Wlewać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując. Krem wylać na posmarowane konfiturą ciasto. Na krem położyć ostudzoną bezę, lekko docisnąć. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Ciasto z kremem adwokatowym i bezą
Ciasto z kremem adwokatowym i bezą
Ciasto z kremem adwokatowym i bezą
Ciasto z kremem adwokatowym i bezą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2764

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *