Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką to ciasto na spodzie z biszkoptu, z kremem budyniowym, świeżymi truskawkami i galaretką truskawkową. Krem budyniowy idealnie równoważy się z truskawkami i galaretką które dodają mu świeżości. Sprawdzi się idealnie zarówno od święta jak i na co dzień w letnie dni.
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂



Składniki na foremkę ok. 30 x 25 cm
Biszkopt
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu winnego
Krem budyniowy
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
Dodatkowo
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 litr wrzątku
- 1 kg truskawek
- gorzka herbata z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu*
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i zalać octem winnym, dokładnie wymieszać (żółtka zrobią się pięknie kremowe).
Cukier dodawać porcjami do ubitych białek, cały czas ubijając.
Żółtka delikatnie wmieszać do białek i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 175C.
Ostudzić.
Galaretka
Galaretkę rozpuścić we wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu, zostawić do stężenia.
Krem budyniowy
Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.
Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.
Wykończenie
Biszkopt nasączyć lekko ponczem z herbaty. Wyłożyć krem budyniowy i wyrównać.
Na krem układać truskawki przekrojone na pół, przecięciem do góry.
Truskawki zalać tężejącą galaretką. Galaretka nie może być płynna, bo wszystko ucieknie nam bokami, musi być już widocznie galaretkowata 🙂
Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
*Poncz z herbaty robię z 1/2 szklanki wrzątku, 2 torebek herbaty, 1-2 łyżek soku z cytryny i 4-5 łyżeczek cukru.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!