Ciasta Kruche Z owocami

Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką

5
(3)

Uwielbiam ciasto ze śliwkami. A ciasto kruche pasuje do nich moim zdaniem idealnie. Do tego delikatna kruszonka i deser idealny.

Ciasto ze sliwkami beza i kruszonka

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 600 g śliwek

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder i cukier waniliowy rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto.
  • Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. 
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C. 
  • Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  • Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wyłożyć przekrojone śliwki, przekrojoną częścią do góry. 
  • Na wyłożone owoce, “skubać” kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch “skubać” białą część ciasta.
  • Piec ciasto ok. 40 min.
DSC00907
ciasto ze śliwkami

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.