5
(2765)

Te pyszne i proste ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje każdemu! Delikatne, ucierane ciasto na spodzie, pomiędzy soczyste śliwki i pyszna kruszonka na wierzchu idealnie komponują się w przepyszny deser. Ciasto sprawdzi się na wiele różnych okazji.

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 🙂

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki na formę 25×30 cm

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 360 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 200 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g mąki

Dodatkowo

  • 1 kg śliwek węgierek

Przygotowanie

Kruszonka

  1. Składniki na kruszonkę zagnieść lub wyrobić w malakserze.
  2. Odstawić do lodówki.

Śliwki

  1. Śliwki wymyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.

Ciasto

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i solą przez 3-5 minut na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać jajka.
  3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
  4. Miksować tylko do połączenia składników.
  5. Rozłożyć ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Śliwki układać na cieście przekrojoną częścią do góry.
  7. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę.
  8. Ciasto piec 40-45 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2765

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Kuchareczka says:

    Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta ucieranego z owocami. Przepyszne. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate śliwki, dzięki czemu ciacho smakuje obłędnie. Zrobiłam kruszonkę z połowy składników, jak dla mnie to wystarczająca ilość na ten wymiar blaszki. Polecam gorąco! 😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *