Ciasta Drożdżowe Przekąski słodkie

Cinnamon Roll, czyli cynamonowe ślimaczki drożdżowe (cynamonki)

5
(1)

Cinnamon roll (cynamonki) nadają się idealnie na do kawy czy szklanki mleka. Na śniadanie, na deser czy jako słodka przekąska. Są pyszne! A przepis jest najlepszy 😉 Ciasto wychodzi pulchne i puszyste, nie za suche, idealne. Można je jeść na ciepło albo na zimno. Chociaż powiem od razu, że na ciepło, od razu po upieczeniu, polukrowane są po prostu obłędne! Gorąco polecam!

Polecam też wersję z Nutellą tutaj 🙂

cinnamon roll

Składniki

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli


Nadzienie:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanku białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  • Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut.
  • Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem i cynamonem.
  • Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
  • Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut  w ciepłe miejsce.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.
  • Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
DSC00157
cinnamon rolls

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.