Cukinia faszerowana mięsem mielonym

5
(2966)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą kuskus to pyszna i sycąca propozycja na obiad, ale doskonale sprawdzi się też na inne posiłki. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a połączenie jest świetne!

Zapraszam po inne przepisy na inne dania główne tutaj 🙂

Cukinia  faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki na 6 porcji

  • 3 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 60 g tartej mozzarelli.
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, kumin, cukier

Przygotowanie

  • Cukinię umyć i odciąć końcówki. Przekroić wzdłuż na pół. Usunąć łyżką nasiona. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Mięso podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać poszatkowaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki i smażyć przez kilka minut razem. Doprawić solą, pieprzem, curry, papryką słodką, kuminem i 1 łyżeczką cukru. Zalać bulionem i wsypać kaszę kuskus, gotować pod przykryciem aż większość płynu wsiąknie.
  • Nakładać łyżką farsz do cukinii. Posypać serem. Piec 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem) lub 220 stopniach (góra/dół).
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2966

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *