Currywurst, czyli kiełbasa w sosie curry

4.3
(3)

Mieszkając przez parę lat w Kolonii w Niemczech dosyć często przechodziłam obok barów, stoisk czy innych lokali gastronomicznych, które proponowały właśnie ten oto przysmak. Niby prosta rzecz, ale połączenie kiełbasy z tym sosem jest genialne! Najczęściej podaje się razem z bułką lub frytkami.
Currywurst wzięło się z Berlina. Skąd rozeszło się po całych Niemczech i poza granice państwa.
Nie jestem sentymentalna wobec tego kraju, nie fascynuje mnie też niemiecka kuchnia, ale są pewne wyjątki. Może kiedyś wrzucę tutaj parę innych 😉

Currywurst, czyli kiełbasa w sosie curry

Składniki

  • 6 kiełbasek grillowych
  • 1 duża cebula
  • 400 ml keczupu
  • 200-250 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki curry
  • szczypta chilli albo pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE

  • Kiełbaski usmażyć (muszą być złociste i chrupiące).
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po kiełbaskach. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Chwilę smażyć dalej. Dodać połowę wody i zagotować.
  • Dodać keczup, ocet i miód. Wlać resztę wody i pod przykryciem dusić ok. 15 minut.
  • Dodać curry, sos Worcestershire i chilli. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Kiełbaskę można pokroić w kawałki i polać sosem, wrzucić je do niego i podawać wszystko razem lub podawać w całości. Posypać sporą ilością curry.
Currywurst, czyli kiełbasa w sosie curry

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *