Czekoladowe ciasteczka z marcepanem

5
(450)

Te czekoladowe ciasteczka z marcepanem przypadną do gustu każdemu, kto lubi czekoladę i marcepan. Połączenie jest doskonałe 🙂 Ciasteczka są mocno czekoladowe. Wyjątkowy sposób na miłą niespodziankę 🙂

Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂

Czekoladowe ciasteczka z marcepanem

Czekoladowe ciasteczka z marcepanem
Czekoladowe ciasteczka z marcepanem

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 40 g kakao
  • 200 g marcepanu

PRZYGOTOWANIE

  • Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao. Zagnieść szybko kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Najlepiej podzielić je na 2-3 części i schłodzić osobno, a następnie po kolei wyciągać do wałkowania, by się nie kleiło.
  • Ciasto grubo rozwałkować. Wykrawać kółka, serduszka lub inne kształty. Na środek dawać kawałek marcepanu, lekko rozpłaszczony. Nałożyć ciasto o tym samym kształcie, lekko pozlepiać brzegi i przygnieść lekko widelcem. 
  • Piec 12 minut w 180 stopniach.
  •  Ciasteczka można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową
Czekoladowe ciasteczka z marcepanem
Czekoladowe ciasteczka z marcepanem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 450

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *