Ciasta Czekoladowe Jabłeczniki i szarlotki Z owocami

Czekoladowe ciasto z jabłkami

0
(0)

Czekoladowe ciasto z jabłkami, które kiedyś już robiłam w innej wersji, odrobinę je zmodyfikowałam, ale jest równie pyszne 😉 Jest praktycznie gotowe zanim zdąży rozgrzać się piekarnik 🙂 W przypadku niespodziewanych odwiedzin zapowiedzianych godzinę wcześniej – idealne 😉 Jest mokrutkie i ma bardzo wyjątkowy smak. Zamiast jabłek można użyć też gruszek.

Czekoladowe ciasto z jablkami

Składniki

  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 kg jabłek 

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę.
  • Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą.
  • Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką.
  • Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.

Polewa:

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Cały czas mieszać! Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.
DSC00100
czekoladowe ciasto z jabłkami

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.