Czekoladowe ciasto z jabłkami, które kiedyś już robiłam w innej wersji, odrobinę je zmodyfikowałam, ale jest równie pyszne 😉 Jest praktycznie gotowe zanim zdąży rozgrzać się piekarnik 🙂 W przypadku niespodziewanych odwiedzin zapowiedzianych godzinę wcześniej – idealne 😉 Jest mokrutkie i ma bardzo wyjątkowy smak. Zamiast jabłek można użyć też gruszek.

Składniki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 kg jabłek
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę.
- Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą.
- Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką.
- Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.
Polewa:
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Cały czas mieszać! Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.
