Domowa pizza potrafi być czasami lepsza, niż taka z pizzerii! Przynajmniej ja od kilku lat preferuję właśnie taką domową wersję 🙂

Składniki
Składniki na dwie okrągłe blachy do pizzy
Ciasto na pizzę:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody przegotowanej
- 1 płaska łyżka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej (lub tyle by ciasto było elastyczne i lekkie)
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka kuminu mielonego
- papryka słodka, pieprz, sól, cukier, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
- Żółty ser
- Cebula
- Salami
- Papryka lub inne ulubione składniki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Mleko wymieszać z przegotowaną, ciepłą wodą. Dodać pokruszone drożdże. Wlać do dużej miski i dodać mąkę, sól i oliwę. Zagnieść. Przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Podzielić na dwie części i wyłożyć posmarowane oliwą blaszki do pizzy.
Sos:
- Czosnek podsmażyć i zalać przecierem. Dodać przyprawy i koncentrat i zagotować. Odstawić.
Wykończenie:
- Przygotować składniki, które chcemy dodać na pizzę. Ser zetrzeć. Cebulę, salami i paprykę pokroić.
- Połowę sosu wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć wszystkie składniki. Posypać serem.
- Piec ok. 40 minut w 170 stopniach.
