Wytrawne wypieki Drożdżowe

Domowe bułki do burgerów

5
(1320)

Domowe bułki do burgerów są rewelacyjne! Z tego przepisu wychodzą mięciutkie i maślane. Przed podaniem można posmarować je od środka oliwą i podsmażyć na patelni, wtedy smak jest jeszcze lepszy! Instrukcję do przygotowania burgerów znajdziecie poniżej 🙂

Zajrzyjcie też po przepis na kotlety z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej do burgerów tutaj 🙂

i po przepis na domowe burgery à la McChicken tutaj 🙂

Domowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów

Składniki na 6 sztuk

Zaczyn

  • 25 g mąki pszennej
  • 120 g mleka


Ciasto zasadnicze

  • Zaczyn
  • 200 g zimnego mleka
  • 20 g cukru
  • 7g drożdży instant
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 ½ łyżeczki (7 g) soli koszernej
  • 1 jajko
  • 360 g mąki pszennej
  • 45 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • Roztrzepane jajko
  • Sezam do posypania

Przygotowanie

Zaczyn

  1. Połącz mleko i mąkę w średnim rondlu. Umieść na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.
  2. Zdjąć z ognia i przełożyć do misy miksera.

Ciasto

  1. Do zaczynu dodaj zimne mleko i wymieszaj do połączenia, sprawdzając palcem, czy nie jest gorętsze niż letnie (zimne mleko powinno wystarczająco schłodzić gorący zaczyn).
  2. Dodać cukier, drożdże, mleko w proszku, sól, jajko i mąkę. Miksować przy użyciu haka do wyrabiania ciasta.
  3. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski, około 12 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie.
  4. Dodaj masło i miksuj przez kolejne 5 minut, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  5. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją folią.
  6. Umieść ciasto w ciepłym miejscu i wyrastaj do podwojenia objętości, około 1 ½ godziny.
  7. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, formując bułeczki i układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Odstawić bułeczki na 10 minut. Następnie piec przez 18 minut w 185 stopniach.
Domowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1320

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *