Ryby Impreza Obiady Okazje Przekąski Przekąski słone

Domowe sushi – jak zrobić sushi krok po kroku

5
(54)

Z azjatyckiej soboty zrobił się azjatycki weekend. Wczoraj Pad Thai z kurczakiem (przepis znajdziecie tutaj). A dzisiaj powstało domowe sushi 🙂 U mnie zawsze bez surowej ryby, więc prawdziwi miłośnicy sushi pewnie by mnie zlinczowali, ale po prostu nie lubię surowych ryb i mięs 🙂

Dlatego też w moim sushi lądują zawsze takie rzeczy jak wędzony na ciepło lub na zimno łosoś, surimi, pieczony łosoś lub też czasami same warzywka. Do tego dochodzą dodatki takie jak almette, szczypiorek, sezam. Z warzyw najbardziej lubię dodawać do sushi ogórka, marchewkę i paprykę. Obowiązkowo zawsze też awokado 🙂

Domowe sushi 29

Składniki na 3 rulony (ok 25 sztuk sushi)

  • 3 listki nori
  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/2 awokado
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • almette śmietankowy lub z suszonymi pomidorami
  • wasabi
  • sos sojowy
  • mata do sushi

Przygotowanie:

Ryż:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotować zaprawę do ryżu. W tym celu należy wymieszać 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 1/2 łyżeczką soli. Zaprawą polać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Ryż studzić pod przykryciem.

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić wzdłuż w cienkie paski.
  • To samo robimy z awokado i łososiem.
Domowe sushi 1 1
  • Rozkładamy matę do sushi.
  • Na macie układamy listek nori, błyszczącą stroną do dołu.
  • Do małej miseczki wlewamy zimnej wody i dodajemy łyżkę octu ryżowego. Woda będzie nam służyła do zwilżenia rąk, by łatwiej rozprowadzało się ryż.
  • Zwilżamy dłoń i rozprowadzamy ostudzony ryż na listku nori. Powinien być w całości pokryty z wyjątkiem wąskiego paska od góry.

Domowe sushi 36
  • Na wyłożony ryż układamy nasze ulubione dodatki. Spokojnie mogą wystawać, obetnie się je później.

Domowe sushi 35 2
  • Zwijamy delikatnie naszą rolkę.

Domowe sushi 33
  • Gotową rolkę kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem sushi trzymamy w lodówce.
  • Domowe sushi podajemy z wasabi, sosem sojowym, marynowanym imbirem i innymi ulubionymi dodatkami.

Moja ulubiona kombinacja na domowe sushi:

Łosoś, awokado, papryka, marchewka, ogórek, wasabi, almette śmietankowe

Domowe sushi 18
Domowe sushi 24
Domowe sushi

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 54

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.