5
(777)

Domowy kebab jest bardzo prosty do przygotowania. W tym wpisie znajdziecie głównie przepis na bułki do kebaba. Sam środek pozostawiam Waszej kreatywności, każdy lubi co innego. Na dole opisałam jakie dodatki ja wykorzystałam 🙂 Same bułki robi się bardzo szybko i są genialne. Dwie wykorzystałam od razu a dwie zamroziłam 🙂

W podobnym klimacie robiłam kiedyś tortilkę z kurczakiem, przepis tutaj 🙂

Domowy kebab - przepis na bułki
Domowy kebab - przepis na bułki

Składniki na 4 porcje

  • 600 g mąki
  • 250 g wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

  • sezam do posypania + jajko

Przygotowanie

Drożdże zalać ciepłą wodą (250 g). Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i jogurt. Dodać wodę z drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. Można je wyrobić również w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (przykryć ścierką).

Piekarnik nagrzać do 200 C. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta utworzyć koło i lekko spłaszczyć ręką. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać obficie sezamem. Piec przez 30 minut.

Ciasto wyciągnąć, przekroić na 4 ćwiartki. Wykorzystać do kebaba z ulubionymi dodatkami.

Bułkę przed nałożeniem dodatków można podpiec dodatkowo w opiekaczu z grillem.

U mnie kurczak usmażony z cebulą i przyprawą kebab-gyros. Mix sałat, papryka, kukurydza, ogórek, pomidorki oraz domowy sos czosnkowy (majonez, jogurt, czosnek, cukier, pieprz, sól).

Domowy kebab - przepis na bułki
Domowy kebab - przepis na bułki
Domowy kebab - przepis na bułki
domowy kebab

Inspiracja zaczerpnięta z przepisowni thermomix

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 777

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *