Przekąski słone

Domowy twaróg

0
(0)

Domowy twaróg robiony sposobem podejrzanym u babci 😉 Do tego domowy chlebek i miód albo pomidorki, pycha! A ten przepis to dowód na to, że zrobienie domowego twarogu to nic trudnego 🙂

twarog

Składniki

  • 1,5 litra mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krówki)
  • 2 płaskie łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko wlać do dużego garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce aż się zrobi kwaśne.
  2. Po tym czasie zrobi się gruba warstwa na wierzchu. Posypać ją cukrem i podzielić delikatnie nożem na 8 części.
  3. Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Ważne, żeby NIE doprowadzić do wrzenia. Można włączać i wyłączać kuchenkę, by temperatura była wystarczająca, ale mleko się nie gotowało. W ten sposób podgrzewać całość przez około 20 minut. 
  4. Przelać twaróg przez drobne sito i odsączyć serwatkę.
twarog2

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.