Przekąski słodkie

Doskonała konfitura z malin w 20 minut

4.8
(395)

Confiture de framboise, czyli konfitura malinowa. Tym razem po inspirację na tę prostą rzecz sięgnęłam do francuskich źródeł. To prawda, że jak już się posmakuje domowych przetworów, to te sklepowe wydają się takie sobie… Nie miałam co zrobić z nadmiarem malin, dlatego też postanowiłam na szybko coś z nich wyczarować. Konfitura jest w pełni naturalna. Do tego świeżo upieczony chlebek żytni;-) 😛 Mówię poważnie. Domowa konfitura – smak lata zamknięty w słoiku

DSC00176

Składniki

na 6 słoiczków:

  • 1 kg malin
  • 700 g cukru

PRZYGOTOWANIE

  • Maliny zmiksować mikserem z cukrem.
  • Całość zagotować w rondelku i gotować na małym ogniu 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
  • W tym czasie zbierać powstającą na wierzchu pianę. W momencie kiedy piana już się nie będzie tworzyła, gotować jeszcze 3 minuty.
  • Przelać do wyparzonych, gorących słoiczków, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.
DSC00173

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 395

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.